![hayvanlarda sap hastaliği nedir nasil bulasir (1) hayvanlarda sap hastaliği nedir nasil bulasir (1)](https://hatkokaucuk.com/wp-content/uploads/2019/09/hayvanlarda-sap-hastaliği-nedir-nasil-bulasir-1-420x280_c.jpg)
Hayvanlarda Şap Hastalığı Nedir ve Nasıl Önlenir?
Şap hastalığı hayvanlarda görülen ayak ve ağız hastalıklarına verilen verilen isimdir. Daha çok sığır, domuz, keçi ve koyun türü hayvanlar bu hastalığa yakalanmaktadır. Hayvanat bahçesindeki hayvanları düşündüğümüzde ise genellikle fare, kirpi, ceylan gibi hayvanlar bu hastalığa daha çok yakalanmaktadır. Hastalığın bir çok belirtisi vardır. İlk önce ağız içi ve tırnaklarda daha sonra hayvan memeleri, işkembesi ve çeşitli bir çok yerde çıkan yaralar ile kendini gösterir. Şap hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır çünkü bulaşma oranı çok yüksektir. İnsanlardan örnek verecek olursak grip gibi düşünebiliriz. Bu hastalıkta bulaşıcı bir hastalıktır. Şap hastalığı da belirli virüslerin yayılması sonucu başka hayvanlara bulaşabilen ve hayvanların verimliliğini çok olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır.
7 tür şap virüsü vardır. Bunlar sırası ile; A, O, C, Sat 2, Sat 3 ve Asya 1 Tip şap hastalıklarıdır. Bu başlıklar şap hastalığının genel başlıklarıdır. Her başlık tek tip bir virüsü temsil eder fakat her başlığın altında farklı virüsleri içeren hastalıklar da mevcuttur. Bu yüzden kontrol edilmesi zor bir hastalıktır. Hayvanlarda bulunan virüs tiplerine göre yapılacak olan aşılar belirlenmektedir. Aşı çok sağlam bir önleyicidir bu hastalıkta. O yüzden hayvan sahipleri hayvanlarının kontrollerini düzenli bir şekilde bir veterinere yaptırmalıdır ve hastalık oluşturabilecek ihtimaller ortadan kaldırılmalıdır.
Çünkü hayvan sahibinin gelir kaynağı beslediği hayvanlardan aldığı verimdir. Eğer hastalık ulaşırsa hayvanların verimliliği düşer ve hayvan sahipleri zarara uğrar. Bu da kişinin yaptığı yatırımın boşa gitmesi anlamına gelir. Bu yüzden veteriner kontrolünde hayvanların bakımı oldukça önemlidir.
Şap Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Şap hastalığının bulaşması oldukça kolaydır. Şap hastalığı bakteriler ile beslenir ve çok kolay bir şekilde yayılır. Şap hastalığı havadaki rüzgarla bile yayılabilmektedir. Çünkü hava yolu ile temas bu hastalığın yayılmasındaki en büyük etkendir. Bu hastalık rüzgarın etkisi ile kilometrelerce uzaklara yayılır. Ayrıca şap hastalığının yayılması için hayvanların çok pis ortamlarda birbirine temas etmesi gerekmektedir. Örneğin idrar, gübre ve hayvanların birbirine değmesi ile bu hastalık kolaylıkla yayılmaktadır. Ayrıca hastalık belirttiğimiz gibi pis ortamlarda da yayılabilmektedir. Özellikle kirli ahırlarda kolaylıkla yayılabilen bu hastalığın önüne geçmenin en kolay yolu ahırları temiz tutmaktadır. Ahırları temiz tutmanın en kola yolu ise hayvan yataklarıdır. Hatko Kauçuk kauçuk inek yatağı üreticisi olarak hayvanların daha sağlıklı ortamlarda hayatlarını sürdürebilmesi için geliştirdiği bir üründür.
Kauçuk malzemesi kullanılarak üretilen bu ürün sayesinde ahırlarınız temiz kalacak ve hayvanlarınız mikrop kapmayacaktır. Mikrop kapmayan hayvanlarınız hastalanmayacak ve herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığı olmayacaktır.
- Hayvan yataklarında kauçuk malzemesinin seçilmesinin en büyük nedeni temizliğinin kolay olmasıdır.
- Su ile kolaylıkla temizlenebilen bu yatak sayesinde işçi giderlerinde azalma yaşabilirsiniz.
- Çünkü daha az işçi ile daha büyük alanlar temizlenebilmektedir.
- Kauçuk inek yatakları sayesinde bakteri ve virüs üretimi azalır ve hastalıkların yayılması önlenir.
Gördüğünüz gibi bu hastalık oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır ve hayvanlarınızın ölümü ile sonuçlanabilmektedir.
Şap Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Şap hastalığı bir nevi iltihaplanma ile kendini gösterebilmektedir. Hayvanlarda içi su dolu kabarcıkların oluşması bu hastalığın en önemli belirtisidir. Diğer belirtiler ise;
- Topallık,
- İştah kaybı,
- Uyuşukluk,
- Sütten kesilme
- Ağızdan salya akması,
- Ateş yükselmesi
Gibi bariz bazı belirtiler ile hastalık kendini göstermektedir. Bunun yanı sıra ilerleyen günlerde hayvanlarda açık yaralar oluşmakta ve enfeksiyon belirtileri gözükmektedir.
Gördüğünüz gibi şap hastalığı oldukça tehlikeli ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu hastalığın önüne geçilmesi için hayvanların aşıları düzenli bir şekilde yapılmalıdır ve hayvanların yattıkları yerler temiz tutulmalıdır. Kauçuk inek yatakları bunun içindir. Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.