İneklerde Süt Yağı ve Süt Verimi Nasıl Artırılır?
İneklerde birçok yöntem kullanılarak süt yağı ve süt verimi artırılabilmektedir. Bu noktada, tükettirilen gıda, ineğin bulunduğu mekan ve daha birçok ayrıntı dikkat konusu olmuştur. Sizler için hazırladığımız verim artırma yöntemlerini uygulayarak; normal verimin 2 katına kadar verim elde edebilirsiniz.
Her geçen gün artış gösteren maliyetler, süt fiyatlarına olabildiği kadar az yansıdığı için üreticiler yine günler geçtikçe, zarar açısından daha fazla zarara girmektedir. Buna en doğal çözüm ise normalde 1 alınıyorsa, 2 alınmasıdır. Fakat bu sanıldığı kadar kolay değil, birçok kritere bağlıdır. Günümüzde bir ineğin verimini artırmak için tam 11 farklı etken vardır. Bu etkenlerin tamamı uygulandığında %60’a varan verim artışı elde edilebilmektedir. Aşağıda verilecek tüm öneriler; denenmiş ve uygulanmış önerilerdir.
İnek verimini etkileyen unsurların %35’i kalıtsak karakterdir ve buna herhangi bir şekilde müdahalede bulunmak imkansızdır. Çevre faktörü ise %65 – 70 seviyesi arasında değişim göstermektedir. Çevre faktörü değiştirilebilir bu da beraberinde direkt olarak verim artışı yaşanmasını sağlayacaktır. Kalıtsal özellikleri içeren %35’lik kısım için en önemli nokta ırktır. Hayvanların süt verimini belirleyen en büyük etmenlerden birisi ırktır. Türkiye için Holstein, Simental ve Jersey ırklarının tercihi diğer ırklara göre daha fazladır. Çünkü başta iklim koşullarına olan uyumu, yayılım şekli, beslenme tarzları Türkiye topraklarına oldukça uygundur. Peki bu inek ırkları hangi belirgin özelliklere sahiptir?
Holstein İnek Irkı: Holstein, “siyah alaca” tanımlamasıyla da bilinen bir ırktır. Tarihi ise Hollanda’ya dayanmaktadır. Fakat günümüzde kullanım oranlarına bakıldığında Türkiye’de bulunan holstein inek ırkı, Hollanda’dakine kıyasla çok daha fazladır.
Jersey İnek Irkı: Jersey ırkının tarihi İngiltere’ye dayanmaktadır. Jersey ismini aldığı yer ise, ilk ortaya çıktığı kasabadan kaynaklanmaktadır. Çok uzun bir geçmişi vardır ve tarihin her döneminde en çok tercih edilen ırklardan biri olmuştur. Bunun temel sebebi ise bakımının ucuz ve veriminin yüksek olmasıdır. Türkiye’de özellikle Karadeniz’de çok miktarda yer almaktadır.
Simental Irkı: Türkiye’de yaşıyorsanız, hayvancılıkla hiç ilginiz olunmasa dahi Simental inek ırkını bilirsiniz. Çünkü; haberler başta olmak üzere birçok medya platformunda sık sık adından bahsedilmektedir. Aynı zamanda sarı alaca denilen simental ırkının anavatanı İsviçre’dir. Bu inekler, Avusturya’dan ithal edilen ineklerdir. Süt verimi yine diğer inek ırklarına göre yüksektir.
Süt Verimini Etkileyen Etmenler Nelerdir?
İneklerde süt verimi; yaşa, canlı ağırlığa, gebelik durumuna, sıcaklık seviyesine, beslemeye, hastalık ve kuru döneme bağlıdır. Bu detaylara dikkat edildiği takdirde, verim otomatik olarak artacaktır. İşte o etmenler ve detayları:
Yaş
İneklerde süt verdikleri süre “laktasyon” olarak adlandırılmaktadır. Süt verimi ilk laktasyonda, yani küçük yaşta düşüktür. Sonrasında kademeli bir şekilde artış göstermeye başlar. Ortalama olarak 8 yaş sonrasında süt verimi fıtratları gereğince rekor seviyede düşer. 8’den sonra sabit kalır.
Ağırlık
Verimi etkileyen etmenlerden biri de ağırlıktır. Bir inek yapısal olarak ne kadar gelişmiş olursa, süt verimi de buna bağlı olarak artacaktır. Bu noktada ise ineğin nasıl geliştiği önemlidir. Doğal yemlerle beslenmesi, bakımlarının eksiksiz yapılması önemlidir.
Gebelik
İnekler gebelik döneminde süt verimi oldukça düşen hayvanlardır. Gebelik dönemi atlatıldıktan sonra ise, süt verimi muhteşem seviyede artacaktır. Yani düşüşte olduğu dönemi amorti edecektir.
Sıcaklık
İnekler, sıcağı çok seven hayvanlar değildir. Çok sıcak bölgelerde yem yeme oranı düşer. Yani iştah kapanır. Bu da beraberinde süt veriminin az olmasını getirir. Sıcak havalarda rasyon değişikliği yapılması gerekir. İnekler için süt veriminin iyi olması adına en ideal sıcaklık 5 derece ila 27 derece arasıdır.
Besleme
Besleme konusunda rasyona çok dikkat edilmesi gerekir. İneklerin sindirim sistemi hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden belirli protein ve enerji seviyelerine sahip yem verilirken, bu yemi sindirip sindiremeyeceği öğrenilmelidir. Bu da en iyi veteriner sayesinde öğrenilir. Beslemesinin yanı sıra sıvı tüketmesi, terlemesi de verimi etkileyen etmenlerdendir.
Hastalık
Büyükbaş hayvanlar yapısal bakımından oldukça kuvvetli dursalar da; çok hassastırlar. Birçok hastalık oldukça kolay bir şekilde bulaşabilir. Ayrıca bulaşan hastalıklarla artık salgın haline gelir ve bir ahırdaki tüm inekleri etkileyebilir. İnekler, hastalık döneminde bunalıma girdikleri için süt verimi düşer. Bunun için hastalığın erken teşhisi ve müdahalesi gerekir.
Kuru Dönem
Ortalama olarak ineklerin kuru dönemi, yani dinlenme süresi 60 – 70 gündür. Bu sürede süt verimi düşer. Her yıl dinlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde gelecek yıllarda süt verimi neredeyse 0 noktasına iner.
İneklerde Süt Verimi Nasıl Artırılır?
İneklerde süt verimini etkileyen etmenleri öğrendiğimize göre, şimdi süt veriminin nasıl artırılabileceğine geçebiliriz. Sizler için en etkili süt verim artırma yöntemlerini derledik. Aşağıdaki detaylara dikkat ederek ineklerde süt verimini artırabilirsiniz.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz:
- Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir. Eğer farklı bir beslenme düzeni varsa, değerler alıştıra alıştıra artırılmalıdır.
- Normalden daha yüksek süt verimi için, standart süt yemleri değil; özel çiftlik süt yemleri tercih edilmelidir. Bu yemler “Premium” olarak geçmekte ve birçok çeşitte bulunmaktadır. Yem firmalarından konuya dair daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
- “21” protein değerine sahip 11 kg süt yemine ek olarak günde 2 kilogram mısır kırması vermek de; süt verimini olabildiği kadar artıracaktır.
- Süt veriminde günde 30 litre çok iyi bir değerdir. Bu değeri yakalamak için yukarıda verilenlere yonca eklemesi yapılabilir. Samanı 2 kilograma düşürüp, yoncayı 4 kilograma çıkararak son olarak 30 litrelik süt verimine ulaşabilirsiniz.
Kauçuk Hayvan Yatakları; Hatko Hayvan Yatakları, çiftlik ve köy ahırlarında işçilikten kazanmak, kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla hem besi hem de süt sığırları için tasarlanmıştır.