Süt İneklerinin Bakımı ve Beslenmesi
İnekler et ve süt üreten canlılardır. Özellikle büyük çiftliklerde ineklerin günlük bakımı için ahır ihtiyacı vardır. Ahırda beslenen inekler, ağırlıklarının %40 kadarını tüketmelidir. Çayır ve meralarda yonca ve ot yiyen inekler düzenli olarak beslenmelidir. Hamilelik sırasında tatlı su ihtiyacı karşılanmalı ve daha dikkatli olunmalıdır. İnekler evde beslenmeye uygun değildir. Bu nedenle, evin altındaki veya yakınındaki ahırda beslenir ve bol yeşillikli alanlara girer. İneklerin korunduğu inek ahırlarının hijyeni de çok önemlidir. Hayvanlarımızı hijyenik bir ahırda yetiştirmek istiyorsak, inek matı kullanarak rahat olabiliriz. Hatko Kauçuk, inekleriniz için sağlıklı bir yaşam sunar. Bu makalede süt ineklerinin günlük bakımı ve beslenmesi hakkında derinlemesine bilgiye sahip olabilirsiniz. Kısaca inek bakımı ve süt ineği besleme programı hakkında biraz konuşalım.
Şimdi süt ineklerinin bakımı hakkında daha fazla bilgi edelim;
İneklerin beslenmesindeki en önemli besin taze otlardır ve süt üretimi için ot tüketimi gereklidir. İnek yetiştiricileri genellikle yeşil bölgelerde yaşar ve çiftlikte ineklerini yetiştirir. İnek ne ile beslenir sorununun cevabı genellikle taze otlardır.
- Adım 1- Süt ineği besleme planı
Süt ineklerini ne kadar beslenmeli? Maksimum süt üretimi için süt ineklerinin beslenmesi; Cevap;
- İnekler günde 40 ile 60 kg su içerler.
- 1 kilo süt üretmek için 3 litre su içmelidirler.
- Kaba ve konsantre olmak üzere iki çeşit yiyecek vardır.
- Yemin 2/3 yonca gibi kuru otlardan oluşmalı ve fabrika yemi ise en fazla yem ihtiyacının 1/3 ü olmalıdır.
- İneklerin beslenmesi ağırlıklarının %40 ı kadardır.
- Süt inekleri ne kadar doğal beslenirse, süt ürünleri o kadar iyi kalitede üretilir ve sağlıklı buzağılar doğar.
Buzağılar anne sütünden kesilmeden yem yemeye alışmalı ve gelişim dönemindeki buzağıların beslenmesine özen gösterilerek vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
- Adım 2 – Süt İneklerinin Bakımı
İneklerin kızgınlık dönemi 48 gün kadar sürer. Bu dönemde inekler diğer inekler üzerine atlar ya da kendilerine atlamalarına izin verir. Döllenme meydana gelirse, hamilelik 280 gün sürer.
Buzağı, 2 aydan önce yeniden tohumlanmamalıdır. Bu nedenle, süreç önemlidir. Buzağısı 2 aylık olan bir inek kızgınlık göstermiyorsa, doktor tarafından kontrol edilmelidir. Buzağılara 4 aya kadar buzağı, 1 yaşından sonra da düve denir.
- Adım 3 – İneklerin sağımı
İnek doğum yapmadan süt veremez. Bu nedenle inek yetiştiricileri sürekli olarak ineklerinin kızgınlık döneminde olmasını isterler. Bu durumda, inek 7 ay boyunca süt verir ve 2 ay boyunca süt veremez. 25 ila 35 yıl yaşayan inekler, hayatlarının çoğunu süt vererek geçirirler.
- Tüm bu adımlar dışında süt ineklerinin bakımının en önemli kısmı inek matıdır.
- Süt ineklerinin günlük bakıma ne kadar ihtiyacı olduğu sorusunun tam cevabı aslında inek yatağı / hayvan yatağıdır.
Hayvan Yatakları ve Çeşitleri Nelerdir?
Hayvanları temiz bir ortamda tutmak sağlıkları için çok önemlidir. Çünkü bakımlı ve temiz hayvanlar daha verimlidir. Hayvanlarınız korunmasız kalırsa, çiftçiye daha az süt verecekler ve bu çiftçinin aleyhine olacak. Bu nedenle, hayvanlara temiz bir yaşam alanı sağlanmalıdır. Temiz yaşam alanı ancak hayvan yataklarıyla mümkündür. Hayvan yatağı, birçok farklı hayvancılık yatak malzemesinde üretilebilir. Hayvan Yatakları ve Çeşitleri Nelerdir sorusunun cevabı burada gizlidir. Hayvan yataklarının önemi sağlık için çok yüksektir. Ancak son yıllarda kauçuk malzemeden yapılmış oldukça popüler. Çünkü kauçuk malzemenin temizlenmesi çok kolaydır ve hayvanlarınız için idealdir. Hatko Kauçuk olarak size büyük inekler için süt inekleriniz için gerekli steril ortamı sunuyoruz. Bugün, steril ortamlarda yaşamayan hayvanlarınızın yaşayabileceği bazı hastalıklar hakkında konuşacağız.
Yenidoğanların doğumdan sonra belli bir süre içerisinde hastalık geliştirme riski yüksektir. Bir grup bakteri, virüs ve benzeri enfeksiyonlara neden olur. Bu enfeksiyonlar, işletmeleri tehdit eden ciddi kayıplarının nedenidir. Bu nedenle, enfeksiyon riskini en aza indirecek önlemler alınmalıdır. Süt İnek yatakları bu önlemlerin en önemlileridir. Bir hayvancılık işletmesinde doğan buzağıların% 80-90’ı hasta olabilir ve ölebilir. Hastalığın kurtulanlarında, üreme kalitesini kaybetme gibi gelişimsel gerilikle karşılaşabilirsiniz. Birçok yenidoğan, özellikle de Ecoli, yenidoğanlarda kan zehirlenmesine (Septisemia) neden olur. Hastalığın oluşması için, bazı eğilim faktörlerinin (bir hastalığa eğilim, duyarlılık veya duyarlılık) varlığı esastır.
- Hatko İnek Paspasları, süt inekleri için inek yatağı üreticisidir.
- Size en yakın hayvan yatağı üreticisi arıyorsanız Hatko Kauçuk sizin için doğru seçimdir.
- Türkiye’den tüm dünyaya hayvan yatakları üreticisi ve tedarikçisiyiz.
Gebe İneklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
- İnek doğumdan en az 6 hafta önce temiz bir ortama yerleştirilmelidir.
- Konsantre yem verilmemelidir.
- Anne ve yavru yeterli miktarda yemle beslenmelidir.
- Yemler A vitamini ve beta karoten bakımından zengin olmalıdır.
- Annenin o bölgedeki hastalıklara karşı aşılanması gerekir.
- Bakteriyel üremeyi önler.
- Anne hamilelik sırasında ve doğumdan sonraki bir süre boyunca başka bir ahıra aktarılmamalıdır.
- Gebe hayvanlar gün içerisinde belirli zamanlarda yürüyüşe çıkarılmalı ve güneş ışınlarından faydalanmalıdır.
- Yaşlı hayvanların doğal veya suni döllenmesi önlenmelidir.
Gördüğünüz gibi kauçuk inek yatakları ile temiz ve hijyenik bir ortam yaratabilirsiniz. Bu, bakteri üremesini önler ve inekleriniz sağlıklı bir ortamda doğum yapabilir. Hatko Kauçuk olarak daha sağlıklı bir ahır ortamına kapı açıyoruz. Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.
Ayrıca bugün buzağı ve düve bakımı hakkında da konuşabiliriz.
Sağlıklı Buzağılar İçin Temel Bakım
Buzağıların Günlük Bakımı Nasıl Olmalıdır?
İnekler ilk doğduğunda, tıpkı insanlar gibi sütle beslenirler. Buna süt buzağı denir. Doğumdan sonra, buzağılar bir süre çevre hakkında bilgi sahibi değildir ve bazı zorluklar yaşamaktadır. Buzağının habitatına adapte olabilmesi için damızlık inek tarafından dikkatle bakılması gerekir. Uyum sürecinden hızla kurtulan buzağılar her zaman daha sağlıklı büyüyor. Buzağının hayatta kalması, anne ineğin ne kadar ilgilendiği ile ilgilidir. İlk 4 yıl inekler için en verimli zamandır. 4 yıl sonra, inek verimliliği yavaş yavaş azalır. Bu nedenle, bu işlem en verimli şekilde yapılmalıdır. Buzağı çok temiz yerlere yerleştirilmeli ve doğru beslenmelidir.
Buzağıların hastalanmasını önlemek için yapılacak en önemli şeylerden biri buzağı yatağı almaktır. Çünkü buzağılar soğuktan çok kolay bir şekilde etkilenir. Beton zemine buzağılar yatmamalıdır.
- Buzağı yatağı, buzağıların bulaşmasını önlemek için özel olarak üretilmiştir.
- Soğuk havalarda, bu yataklar buzağıların toprağa temasını keser.
- Bacakların ve baldırların eklemlerinin gelişimi için çok faydalıdır.
Buzağılara, özellikle doğumun ilk zamanlarında, kontrollü bir şekilde bakılmalıdır. İnekler hastalıkların bulaşabileceği kirli ortamlarda doğum yapmamalıdır. Bu noktada hijyen çok önemlidir. İnekler için de üretilen inek yatakları bu hastalıklardan korunma için çok uygundur.
- İnek yatakları kauçuktan mamuldür ve çok sağlamdır.
- Hatko Kauçuk alanında uzman kişilerl çakışan inek matı üreticisidir.
- İnek yatakları, ineklerin sağlıklı ve temiz bir ortamda yetişmeleri için esastır.
Buzağı Doğduktan Sonra Ne Yapılmalı?
Eğer büyük bir çiftliğiniz varsa, ineklerin doğum yapması için ayrı bir bölüm olmalıdır. Çünkü hastalıkların kalabalık ahırlarda yayılması daha olasıdır. Bunun için özel alanlar yaratılmalıdır. Buzağılar, özellikle soğuk havalarda soğuktan korunmalıdır.
Normal şartlar altında inekler kendilerini doğal ortamlarında bulabilirler. Bununla birlikte, ineğin doğum yapamaması, yani, bir sorun olması durumunda, veterinerlerden destek almak gerekir. İnek buzağının bakımını başarıyla yapabilir. Doğumdan sonra, inek yavrularını yalamaya başlar ve temizler. Kan dolaşımını hızlandırmak ve doğru nefes alma egzersizleri yapmak için buzağının baldırını yalaması çok önemlidir. Doğumdan sonra buzağı yavaşça hareket eder. Birkaç saat sonra kalkar ve annesini emmeye başlar. Bu süreçte ineklerin memelerinin temiz olması çok önemlidir. Çünkü bu süt normal şartlarda çok vitaminlidir ve baldır sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden ineklerin memeleri temiz olmalı.
- Buzağı, ilk sütünü doğumdan yaklaşık 3 saat sonra içmelidir. Bu sağlığı için çok önemlidir.
Uzun süre sütle beslenen buzağılar her zaman daha verimlidir. Çünkü bu hayatta anne sütü kadar besleyici bir şey yoktur. Bu, insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de geçerlidir. Bu nedenle, buzağınızın büyüyünce verimli bir inek olmasını istiyorsanız, mümkün olduğunca anne sütü ile beslendiğinden emin olmalısınız. Bu şekilde, buzağı dirençli olacak ve daha hızlı bir büyüme sürecinden geçecek.
İnek yatakları fiyatları ve daha fazla bilgi için lütfen Hatko Kauçuk ile iletişime geçin.